Το γραψιμο ειναι η καλυτερη μορφη επικοινωνιας μετα τον ερωτα

σκεψεις, συνεντευξεις και κειμενα

Monday, August 28, 2006

ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΙΖ


Το γλυπτό κεφάλι του Αδόλφου Χίτλερ που φιλοτέχνησε ο προστατεύομενος από τον δικτάτορα γλύπτης Άρνο Μπρέκερ, ο οποίος παρίστανε τους "καθαρούς" άνδρες της Αρίας φυλής γυμνούς, δυνατούς και ερωτικούς υποβάλοντας το ιδεώδες της ομοφυλοφιλίας ανάμεσα στους Ναζί. Αυτή την εποχή έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις η έκθεση έργων του που φιλοξενείται στη Γερμανία και την οποία υποστηρίζει ο άρτι αποκαλύψας το εφηβικό SS παρελθόν του Γκύντερ Γκρας. Το κουίζ συνίσταται στην εξής απλή ερώτηση: "Γιατί;"
Γύρισα από διακοπές και η πραγματικότητα μου έπεσε λίγο βαριά!

8 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Ιδιος ο μακαριτης ειναι ομως!!!

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

ΠΡΕΖΑ TV
Ο γλύπτης είχε σαν πρότυπά του τους αρχαίους έλληνες γλύπτες και τον Ροντέν. Το κουίζ ωστόσο δεν έχει να κάνει με την τεχνική του Μπρέκερ. Όπως και το παρελθόν του Γκρας θεωρούμε ότι δεν έχει να κάνει με την αξία ή όχι των έργων του. Ή μήπως τελικά έχει; Καλώς όρισες φίλε για πρώτη φορά.

So_Far said...

Καλώς ορίσατε! Πιστεύω ότι το παρελθόν του έχει να κάνει με την αξία των έργων του. Υποθέτω ότι η εμπειρία του να είσαι μέλος των SS και μάλιστα στην εφηβική ηλικία, είναι τόσο σοβαρή που αποκλείεται να μην τον έχει σημαδέψει. Με πρόχειρους υπολογισμούς, υποθέτω ότι θα εντάχθηκε στα SS μεταξύ 13 και 15 χρονών ( αφού γεννήθηκε το 1927 ). Δεν έχω διαβάσει τί έχει πει σχετικά, αλλά νομίζω ότι το κλίμα στη Γερμανία εκείνης της εποχής θα επέβαλε σαν φυσιολογική την ένταξη ενός νέου στα τάγματα. Παρόμοια περίπτωση δεν είχαμε και στην Ελλάδα με τη νεολαία του Μεταξά ή αργότερα - στην μεταπολίτευση - με τις αριστερές νεολαίες; Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι θα έγινε, εκτός και αν ο ίδιος έχει πει κάτι που δεν το γνωρίζω.
Όσο για την αξία του σαν συγγραφέα, αλήθεια τί είναι η αξία ενός συγγραφέα; Τα θέματά που επιλέγει, ο τρόπος που τα προσεγγίζει, η ανάλυση και η εμβάθυνση που κάνει, η γλώσσα που χρησιμοποιεί, η διαχρονικότητά του, το ύφος του, τί; Όλα τα παραπάνω ή τίποτα από όλα αυτά;

funEL said...

κ. Λεία, καλημέρα σας.
Για πρώτη φορά στην αυλή σας να μην έρθουμε με άδεια χέρια.
εδώ βρίσκετε πολλά ωραία. Άσχετο αλλά ίσως και σχετικό.
Το κουίζ είναι ήδη απαντημένο:

Εμπρός προς τα πίσω για το καινούργιο Θεοκρατικό μεσαίωνα που επέρχεται.

Anonymous said...

Πως να μην ξεσηκώσει αντιδράσεις;
Παρά τα πρότυπα των αρχαίων Ελλήνων όμως η συγκεκριμένη προτομή έχει μια συνοφρύωση που μου κάνει εντύπωση. Δεν υπάρχει γαλήνη σ'αυτό το βλέμμα κι ας είναι από πέτρα.
Ομως πρέπει να διαχωρίσουμε το θέμα από την τεχνοτροπία. Καλώς ή κα΄κώς!
Καλώς σας βρήκα...

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

so far
Συμφωνώ με την άποψή σου σχετικά με τον Γκρας. Κι αν θέλεις το αριστερό του παρόν κάτω από κάποιες μυστικές εσωτερικές διαδικασίες ίσως είναι αποτέλεσμα του φασισιτκού του παρελθόντος. Όσο για τη στήριξή του στον Μπρέκερ φαντάζομαι θα είναι η γνώση του τι σημαίνει να ξαναρχίζεις τη ζωή σου απ' την αρχή μετά από τα SS.
Ποιά είναι η αξία του συγγραφέα; Θα έλεγα όλα αυτά που περιέγραψες και ίσως κάτι ακόμη. Που δεν έχει να κάνει με το ύφος, το θέμα ή την πλοκή. Το αίσθημα του δικαίου που μπορεί να υφέρπει στο βάθος του έργου του πιστεύω πως έχει να κάνει με την αξία ενός συγγραφέα. Αλλά αυτό έχει να κάνει και με την ίδια την προσωπικότητά του. Και μ' αυτό δεν θέλω να πω βέβαια ότι ο ηθικός άνθρωπος αν είναι συγγραφέας είναι ένας αξιόλογος συγγραφέας. Το αίσθημα του δικαίου δεν έχει να κάνει με την τρέχουσα άποψη περί ηθικής φυσικά.

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

funel
Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξη. Στην ιστορία της ανθρωπότητας πάντα κάποιοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την "θεοτρομοκρατία" αλλά ποτέ δεν ήταν πλέρια αποτελεσματική. Δεν πιστεύω ότι σήμερα γίνεται κάτι διαφορετικό απ' ότι ανέκαθεν. Αντίθετα πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση. Ευτυχώς. Άλλο είναι που μας ζορίζει.

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

Dr Uqbar
Καλώς ορίσατε. Έχετε απόλυτο δίκιο σχετικά με το βλέμμα. Αλλά πείτε μου πώς θα μπορούσε το βλέμμα αυτού του συγκεκριμένου ατόμου να έχει γαλήνη;