Το γραψιμο ειναι η καλυτερη μορφη επικοινωνιας μετα τον ερωτα

σκεψεις, συνεντευξεις και κειμενα

Wednesday, October 13, 2010

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ο Πολιτισμός προέρχεται από τη λέξη Πολίτης. Πολιτισμός είναι όλες οι κοινές εμπειρίες που έχουν οι πολίτες ενός τόπου. Αυτές οι κοινές εμπειρίες στον τομέα της παιδείας, των τεχνών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εθίμων και των ηθών, τους ενώνει και τους δημιουργεί την ασφάλεια που είναι απαραίτητη για να ζουν από κοινού και να μπορούν να δημιουργούν σχέσεις που να διέπονται από εμπιστοσύνη. Αν σε έναν τόπο δεν συμβαίνουν κοινά πράγματα μεταξύ των πολιτών δεν μπορούν ν’ αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει καλή ζωή. Στα μέρη που ο κόσμος δεν συγχρωτίζεται μεταξύ τους σε κοινές εκδηλώσεις οι πολίτες αποξενώνονται. Αυτό πρέπει να ξεκινάει από τις πολύ μικρές ηλικίες, όπου τα παιδιά καλούνται να κάνουν μαζί κοινά πράγματα.
Η Ραφήνα μοιάζει ένας τόπος διερχομένων. Στην πόλη οι κάτοικοι δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν κοινά πράγματα και να νιώσουν ότι αυτός είναι ο τόπος τους. Αυτά τα κοινά πράγματα που μπορεί να είναι οι τέχνες, ο πολιτισμός, η παιδεία και η ψυχαγωγία θα τους ενώσουν και θα τους κάνουν να αποκτήσουν μια συλλογική συνείδηση που θα συμβάλει στην εξέλιξη του τόπου. Και αυτό θα είναι όφελος για όλους. Στις μικρές τοπικές κοινωνίες, πέραν του κέντρου της πρωτεύουσας, αυτό είναι απαραίτητο ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που έχει μετακομίσει πολύς νέος κόσμος και επομένως δεν υπάρχει ο συνδετικός ιστός των οικογενειακών σχέσεων και της μακρόχρονης τριβής μεταξύ των μελών του ίδιου τόπου. Σ’ αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει η τοπική αρχή ώστε να δοθούν τα κίνητρα για ανάπτυξη τέτοιων πολιτιστικών κέντρων ή κέντρων ψυχαγωγίας όπου τα άτομα να μπορούν να συγχρωτίζονται, να γνωρίζονται και να απολαμβάνουν κοινές εμπειρίες που θα τους δημιουργήσουν τη διάθεση για περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης τους. Το Θέατρο, ο Κινηματογράφος, οι Συναυλίες, η Βιβλιοθήκη, το Μουσείο, ο Αθλητισμός σε κάθε ηλικία, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που χρειάζονται για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας στον τομέα του Πολιτισμού, παράλληλα φυσικά με όλα τα άλλα μεγάλα θέματα που βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα της ζωής μας.

Λεία Βιτάλη
Συγγραφέας

Τα τελευταία της βιβλία είναι: Το μυθιστόρημα «Ιερή Παγίδα» από τις εκδόσεις Πατάκης και οι 2 τόμοι με τα «Άπαντα Θεατρικά» της από τις εκδόσεις Αιγόκερως, που περιλαμβάνουν και τα βραβευμένα παιγμένα και άπαιχτα θεατρικά της έργα.

No comments: