Το γραψιμο ειναι η καλυτερη μορφη επικοινωνιας μετα τον ερωτα

σκεψεις, συνεντευξεις και κειμενα

Friday, July 21, 2006

Μικρός εξουσιαστής 3

Να φτιάξω την οικογένεια. Η Μυριανθίνα η μητέρα είναι γύρω στα 35. Ο Ανέστης ο πατέρας γύρω στα 40. Η μητέρα τριγυρίζει πουλώντας μικροπράγματα κι ο πατέρας είναι μικροπωλητής, ίσως μικρά χαλιά. Ο μεγάλος γιος λέγεται Μανώλης. Είναι γύρω στα 16. Κι ο μικρός 7 ετών. Ο Βασίλης 9 ετών. Υπάρχει κι ένα μικρό κορίτσι η Λαλίνα 4 ετών. Μένουν σε καταυλισμό τσιγγάνων κάπου στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να ξέρουμε πού. Οι τσιγγάνοι όπου κι αν ζουν μάλλον είναι ανεπιθύνητοι στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Περιθωριακοί. Τους φοβούνται ίσως. Όπως κάθε μειονότητα. Ο καταυλισμός είναι καταπατημένο οικόπεδο. Τα σπίτια αυτοσχέδια. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, ούτε νερό. Το κλέβουν από όπου μπορούν με σωλήνες και καλώδια. Στο σπίτι δεν υπάρχει τουαλέτα. Βγαίνουν στο χωράφι. Τι κάνουν; Απλώς ζουν. Σ' ένα δωμάτιο όλα. Κοιμούνται στο πάτωμα. Η Μυριανθίνα πουλάει χασίς. Πού το βρίσκει, μια ερώτηση. Κάνουν χρήση. Ίσως και ο μεγάλος γιος. Τα μικρά δεν ξέρω ακόμη. Γύρω τους μένουν συγγενείς στην ίδια περίπου κατάσταση. Πρέπει να πάω σ' έναν καταυλισμό. Δεν είναι εύκολο. Ελπίζω να τα καταφέρω. Ν' αγοράσω το βιβλίο της Αλίκης Βαξεβάνογλου που μου συνέστησαν απ' το ίδρυμα. Είναι μια μελέτη για τους τσιγγάνους. Ίσως υπάρχει και άλλο. Θα ψάξω. Ο μικρός Βασίλης είναι συνέχεια στο μυαλό μου. Μπορεί να έχει κάνει χρήση χασίς; Όλη η οικογένεια είναι αγράμματη. Στο ίδρυμα μου είπαν ότι ο Βασίλης έχει αρχίσει τώρα να μαθαίνει γράμματα και είναι πανέξυπνος, τα παίρνει.
Επόμενο βήμα: Οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Θα το μελετήσω. Έχουν απόλυτη σχέση με το συμβάν. Την "κακή πράξη!" Στο σπίτι υπάρχει τηλεοραση, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για τα παιδιά. Ένα πακέτο με τσίχλες μπαμπαλού. Κλεμένα; Ο καταυλισμός πρέπει να είναι κοντά σε κανονικό οικισμό. Οι διαφορές να φαίνονται με την πρώτη ματιά, έντονες. Ακόμη δεν μπορώ να μιλήσω για συναισθήματα. Ούτε για έλλειψη ή μη έλλειψη αγάπης. Θα δούμε.

3 comments:

Unknown said...

Καλημέρα :Ο)

Περιστατικό:
Δυο γυφτάκια έξω από το μαγαζί. Ξυπόλητα, ρακένδυτα, όχι πάνω από 7-8 χρονών. Κοιτάζουν τη βιτρίνα (κάτι παιδικές φιγούρες, Κοναν, Σουπερμαν, Σπαιντερμαν...).
Κρατούν στο χέρι από ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι που έχει μέσα βενζίνη. Το μυρίζουν βαθιά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπαλαντζάρουν, πάνε πέρα-δώθε, κάτι λένε μεταξύ τους για τα παιχνίδια, τις κούκλες.
Βγαίνω στη πόρτα.
"Αυτό να το σταματήσεις", λέω του μικρού δίπλα μου. Κατάμαυρος, βρώμικος, λίγο καμμένος στο λαιμό, με το ένα του μάτι αλλήθωρο. Το άλλο όμως με κοιτάει καλά-καλά. Σηκώνει το μπουκάλι (είναι μια κίνηση φοβερή, την έχω δει μόνο σε πραγματικούς πότες, ατόφιους).
"Είναι φίλος", λέει. "Δικός μου, δε λέει ψέμματα, δε μ' αφήνει, μαζί μου, φίλος".
Όλα αυτά βγαίνουν απο πολύ βαθιά, από πολύ σκοτεινά μέρη. Ξαναμυρίζει λες και θέλει να μου το αποδείξει.
"Θα σου ζελεδιάσει το κεφάλι", λεω, "κόφτο".
Ρουφάει ξανά. πιο δυνατά.
Ένα τρίτο γυφτάκι λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία, πιο δίπλα χαλβαδιάζει ένα μηχανάκι-σακαράκα. Δεν τον έχω δει.
"Αυτός κλέβει το μηχανάκι", μου λέει ο μικρός. "Δεν είναι καλός".
Φωνές και βρισιές από τα μπαλκόνια και τα άλλα μαγαζιά. Τρέχουν.

Την Πέμπτη νομίζω, ο Αγγελιοφόρος είχε ένα άρθρο για ένα χωριό τσιγγάνων στο νομό Θεσσαλονίκης, μια χωματερή, γύρω από το οποίπο "χτίσανε" έναν τοίχο! Αν το βρω θα σας το στείλω. Αν πάτε δικτυακά στην εφημερίδα και δώσετε τη λέξη "τσιγγάνοι" θα βρείτε κάποια άρθρα. Υπάρχει κι ένα πολύ καλό για τους τσιγγάνους της Χαλάστρας.

"Στο δωμάτιο υπάρχει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι...."
Και τι γίνετε άραγε αν μια νύχτα κοπεί το καλώδιο με το οποιο "κλέβουν" ρεύμα κι ο μεγάλος αδερφός , από αγάπη(;), αποφασίσει να πάει να κλέψει μπαταρίες για τον αδερφό του. Βράδυ, συνοικιακό περίπτερο ίσως... έχει και μπαμπαλού...

Χαζό, αλλά το σκέφτηκα:
Ένα παιχνίδισμα με την λέξη "μπαμπαλού" και την λέξη "αλλού"... αλλού και καλύτερα ίαως.

Από βιβλία κάτι έχω. Δεν ξέρω αν σας κάνουν αλλά ότι βρίσκει κανείς καλό είναι.
1. Gypsy: Ο Ατέλειωτος Δρόμος. Ένα μικρούλι βιβίο που μόλις βρήκα. Ιστορική ανασκόπηση που προσπαθεί να αποδείξει ότι προέρχονται από την Ινδία. Έχει όμως κάποιες σελιδούλες για τις σχέσεις μεταξύ τους και με τους άλλους.
2. Οι Τσιγγάνοι: Ιστορίες και Θρύλοι, Τάκης Γιαννακόπουλος. Σπουδαίο απόκτημα της βιβλιοθήκης μου. Έχει ιστορίες και παραμύθια απο τους έλληνες τσιγγάνους. Είναι εκπληκτικό βιβλίο αλλά δεν έχει καμμία σχέση με τους σύγχρονους τσιγγάνους, είναι του 1965. Δεν ξέρω αν σας χρειαστεί αλλά μπορώ να σας το φωτοτυπίσω. Είναι και γούρικο γιατί έβγαλε ήδη ένα διήγημα για μια τσιγγανούλα, την Ηλιογέννητη (Γρήγορες Σαν Τον Άνεμο)
3. Αυτή τη στιγμή είμαι στο μαγαζί. Το βραδάκι θα σας στείλω ένα κειμενάκι για τους τσιγγάνους που μετέφρασα πριν από χρόνια και κάθεται στο σκληρό μου. Όχι τίποτα σπουδαίο αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς.

:Ο)

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

simon says
Καλημέρα. Σ' ευχαριστώ πολύ. Είσαι πολύτιμος. Ξέρω ότι οι περισσότεροι είναι χρήστες από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό με τη βενζίνη είναι καταπληκτικό! Το ότι το κάνουν άνετα οπουδήποτε είναι χαρακτηριστικό τους. Η άνεση. Σαν να μη τρέχει τίποτα. Σε όλα τους. Θα περιμένω το κείμενό σου. Θέλω ακόμη να σου πω ότι τα βιβλία σου είναι πολύ ενδιαφέροντα και προσεγμένα. Μια πολύ καλή δουλειά. Πρέπει κάτι να γίνει μ' αυτά. Τα λέμε.

Anonymous said...

Looking for information and found it at this great site... Rechargeable battery aa Wholesale suppliers of replica handbags data recovery 1993 thunderbird body kit spyware