Το γραψιμο ειναι η καλυτερη μορφη επικοινωνιας μετα τον ερωτα

σκεψεις, συνεντευξεις και κειμενα

Monday, June 04, 2007

Νέο κρούσμα λογοκρισίας στην Τέχνη

Το μπλογκ συμπαραστέκεται σην κίνηση εναντίον της λογοκρισίας στην Τέχνη και καταγγέλλει την κατάσχεση από την Αστυνομία, το Σάββατο που μας πέρασε, του έργου της Εύας Στέφανη από την έκθεση ArtAthina μετά από ανώνυμη καταγγελία για προσβολή της δημοσίας αιδούς και των εθνικών συμβόλων και της σύλληψης του γενικού διευθυντή της διοργάνωσης κ. Μιχάλη Αργυρού, που διανυκτέρευσε στο Τμήμα Αμαρουσίου, για να αφεθεί ελεύθερος την Κυριακή και να περάσει σήμερα Δευτέρα αυτόφωρο.

Το κείμενο της καταγγελίας μπορείτε να το διαβάσετε στο
http://artlogokrisia.blogspot.com

12 comments:

Σπύρος Σεραφείμ said...

Λεία μου, για να ρίξουμε μια ματιά και σε αυτό, σήμερα μου ήρθε

" xthes sto Art Athina egine kai pali kati pou den prepei na to afisoume na perasei etsi. Epeita apo anonimi katagelia, pithanon apo melos tou LAOS, i astinomia eisevale stin ekthesi, katevase kai kateisxe to video ergo tis Evas Stefani me titlo Ethnikos Imnos gia logous prosvolis tis dimosias aidous ke ton ethnikon simvolon. Taftoxrona sinelave ton diefthinti tis ekthesis pou perase tin nixta sto aftoforo kai minise tin kalitexni kai tous allous ipefthinous tis ekthesis pou prokeitai na dikasthoun.

To ergo deixnei mesa apo ena ftharmeno palio super-8 ena aidio kai ena xeri pou to prosegizei se argi kinisi eno paralila akougetai o ethnikos imnos. Einai ena ergo pou antiparavalei tis aisthiseis kai tin somatikotita me ton akampto thesmiko logo paragontas mia idieteri aisthantikotita. Einai ena ergo pou sinexizei tin logiki tis proigoumenis doulias tis Evas.

Gia na antimetopistei ena akomi adianoito gegonos logokrisias, xekinise mia protovoulia apo arketous kalitexnes pou afora olous mas. Tin erxomeni Triti 4 tou mina, to ergo tha epanaektethei se allo xoro, mia kai to art Athina telionei, kai aftin tin fora den tha to ipografei mono i Eva alla oloi oi kalitexnes kai dianooumenoi pou niothoun prosvevlimenoi apo teties praxeis fimosis tou kalitexnikou ergou. An theloun as mas silavoun olous.

Osoi simfoneite me aftin tin kinisi boreite na steilete ena mail sto asmassilavounolous@yahoo.gr me to onoma kai tin idiotita sas pou tha prostethei stin lista ton ipografon. Oi ipografes tha prepei na mazeftoun mexri avrio to apogevma gia na iparxoun stin ekthesi tou ergou tin Triti.

Sas parakaloume kanete ffwd afto to mail kai se alous pou pistevete oti tous endiaferei. Diadoste to oso pio poli boreite etsi oste i apantisi na einai oso ginete pio maziki".

ΠΡΕΖΑ TV said...

Μην ξεχναμε οτι τετοια περιστατικα ειναι συνηθισμενα σε δεξια καθεστωτα...

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

Σπύρο μου αυτό το μέιλ μου ήρθε και εμένα και σ' αυτό το γεγονός αναφέρομαι. Στο μπλογκ που γράφω μπορεί όποιος θέλει να δει τις μέχρι στιγμής υπογραφές και να διαβάσει όλο το κείμενο της καταγγελίας.

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

πρεζα tv
Ακόμη δεν έφυγε ο απόηχος της προηγούμενης λογοκρισίας του έργου με τον φαλλό και τον σταυρό αν θυμόσαστε. Και συνεχίζουμε. Ακόμη και αν διαφωνούμε με ένα έργο τέχνης πρέπει να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του καλλιτέχνη να εκφράζεται. Άλλο η διαφωνία και άλλο η λογοκρισία.

industrialdaisies said...

Λεία, με προβληματίζει και με εξοργίζει αυτό το ιδιαίτερο "καθεστώς" δεξιοφρόνων, φασιστοειδών θρησκευάμενων οι οποίοι εισβάλλουν ανενόχλητα σε χώρους τέχνης και κάνουν ό, τι θέλουν. Με ενοχλεί και ως άνθρωπο και ως άτομο που ασχολείται με την τέχνη διπλά. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ήμαρτον, δηλαδή, αυτός ο Μεσαίωνας κρατάει πολύ ρε γαμώτο!

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

industrialdaisies
Υπάρχουν οι ανάλογοι νόμοι και γι'αυτό συμβαίνουν αυτά τα κρούσματα. Ξέρει κάποιος ότι με μια καταγγελία είναι υποχρεωμένο το κράτος να επέμβει. Και οι νόμοι, όπως γνωρίζουμε, έχουν "παραθυράκια" για να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν. Αλλά παραθυράκια δεν έχουν οι νόμοι στις αναπτυγμένες χώρες.

industrialdaisies said...

Άστα να πάνε βρε Λεία μου. Υπάρχει κι ο άλλος ο νόμος, αυτός περί ελευθερίας στην έκφραση. Υπάρχουν και αποφάσεις του ΣτΕ, που κατακεραυνώνουν επεμβάσεις λογοκρισίας και φανερώνουν μια φοβερή προοδευτικότητα.

Αλλά μάλλον κουμάντο κάνουν αμόρφωτοι μπετό#$#%$%$ες οι οποίοι ουδεμία σχέση με ανθρωπισμό και τέχνη δεν έχουν.

Όταν γυρίσω το βράδυ από τη σχολή, αν αντέχω, θα κάτσω να τα ψάξω όλα αυτά και θα ανεβάσω και post. Ήμαρτον, ώρες ώρες θέλω να σηκωθώ να φύγω για να μην βλέπω τέτοια πράγματα. Αλλά δεν ισχύει αυτό. Κι αλλού γίνονται άλλα μεσαιωνικά κι άσε που όπου και να πάω δεν μπορώ να μην τα βλέπω...

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

idustrialdaisies
Και τι σχολή είναι αυτή παρακαλώ; Σχετική με την τέχνη; Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον να ποστάρεις αυτό που λες αν κατορθώσεις να το βρεις.

Siddhartha said...

Εξοργίζομαι όταν βλέπω τέτοια φαινόμενα, ενώ αντίθετα στις τηλεοράσεις να γίνετε ο χαμός με Λιακόπουλους να ξεπεταγονται απο κάθε γωνιά και να εκμεταλεύονται με τον χειρότερο τρόπο τη γνώση. Και δε λέω να λογοκρίνουμε τον Λιακόπουλο...απλά δεν αντέχω την υποκρισία.

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

siddartha
Καλως όρισες αγαπητέ μου. Συμφωνώ μαζί σου γι' αυτό και από καιρό έχω πάψει να βλέπω τηλεόραση. Πολύ πολύ επιλεκτικά μόνο, καταλαβαίνεις. Ναι, η υποκρισία ίσως είναι το χειρότερο από τα αμαρτήματα, απορώ γιατί δεν το είχε τότε ο παπούς συμπεριλάβει.

industrialdaisies said...

Η σχολή από μόνη της όχι, δεν θα έλεγα ότι έχει να κάνει με τέχνη. Τα Μ.Μ.Ε. απέχουν αιώνες από αυτήν. Στο μεταπτυχιακό του όμως πρόγραμμα, στο πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει πολιτισμικές σπουδές και ανθρώπινη επικοινωνία. Κυρίως λόγω καταπληκτικών καθηγητών-προσωπικοτήτων ασχολούμαστε με το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο με πάρα πολύ όμορφο τρόπο! Πολλές φορές, περα από την μελέτη πάνω σε αυτά, μπαίνουμε και σε δημιουργική διεργασία να "κάνουμε τέχνη". Κι έχω βρει την υγειά μου!!!!!

Μόλις γύρισα. Θέλει ψάξιμο, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν αυτά που σου είπα. Μόλις καταφέρω να τα συγκεντρώσω θα γράψω. Είχαμε και την συζήτηση για το θέμα στο μάθημα σήμερα. Γενικά, έχω πολύ υλικό μέσα μου και πολύ να ψάξω!!

Καλό βραδάκι!

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

industrialdaisies
Η τέχνη υπάρχει για να υποστηρίζει τη ζωή, λέει ο Στήβεν Κινγκ. Δεν έχει δίκιο; Σήμερα πάλι μου πέρασαν σκέψεις απ' το μυαλό σε σχέση με το νεοσυντηριτισμό ορισμένων στο χώρο της τέχνης και της ιστορίας. Λογοκρισία στην τέχνη, εθνικοφροσύνη, δυσκοίλιες απόψεις σε σχέση με τη νέα ματιά πάνω στην ιστορία. Ύστερα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν μιλούν οι διανοούμενοι. Ο νοών νοείτο.