Το γραψιμο ειναι η καλυτερη μορφη επικοινωνιας μετα τον ερωτα

σκεψεις, συνεντευξεις και κειμενα

Wednesday, November 15, 2006

Λουκέτο στις παιδικές βιβλιοθήκες!

Ίσως το γνωρίζετε ίσως όχι. Και μένα με ενημέρωσε ο Μάνος Κοντολέων. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός και γι' αυτό το αναφέρω. Νομίζω όλοι γνωρίζουμε ότι όταν κλείνουν οι όποιες εστίες πολιτισμού, δίνεται η "ευκαιρία" σε άλλες εστίες να καταβροχθίσουν τις παιδικές ορμητικές αναζητήσεις. Είναι μια καταγγελία.


"Την αναστολή της λειτουργίας του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου η πρόεδρός του Αιμιλία Γερουλάνου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μπαίνει «λουκέτο» σε 28 παιδικές βιβλιοθήκες, σε όλη τη χώρα, παρά συνηθισμένες δημόσιες δηλώσεις επισήμων για τη σπουδαιότητα του βιβλίου στην ανατροφή των παιδιών.

Σύμφωνα με την κ. Γερουλάνου, ο Οργανισμός αδυνατεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων του και τα κοινόχρηστα των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς τους τελευταίους μήνες δεν έχει λάβει κρατική ενίσχυση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί να διορίσει τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα αίτησης για την ετήσια επιχορήγηση.

Όσο για τα χρέη προς το ΙΚΑ, ο οργανισμός ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση («διακανονισμό που γίνεται σε ποδοσφαιρικές ομάδες και τεχνικές εταιρείες»), αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο Oργανισμός έχει αναζητήσει υποστηρικτές και στον ιδιωτικό τομέα και ήδη έχουν βρεθεί έξι χορηγοί που υιοθέτησαν ισάριθμες βιβλιοθήκες. Ωστόσο, χωρίς τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες που έκλεισαν.

Ο Oργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών ιδρύθηκε το 1979 και από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει πως κατά μέσον όρο 2.400 παιδιά την ημέρα ζητούσαν να εξυπηρετηθούν από αυτόν, και μάλιστα σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο βιβλίο δεν είναι αυτονόητη (Κύθηρα, Σέρρες, Ηλεία, Καρδίτσα).

«Είναι κρίμα που αναστέλλουμε τη λειτουργία μας όταν τα λειτουργικά έξοδα για τις 28 βιβλιοθήκες δεν ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ» επισήμανε η κ. Γερουλάνου."

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω αγαπητή κυρία;

10 comments:

J95 said...

"Όσο για τα χρέη προς το ΙΚΑ, ο οργανισμός ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση («διακανονισμό που γίνεται σε ποδοσφαιρικές ομάδες και τεχνικές εταιρείες»), αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό."

έχουμε προτεραιότητες βλέπεις... :(

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

Αυτό κι εγώ δεν μπόρεσα να το καταλάβω. Έτσι κι αλλιώς χρήματα θα έπαιρνε το ΙΚΑ αν το δεχόταν. Φαντάζομαι πως κάτι άλλο θα έχει παρεισφρύσει που δεν το ξέρουμε. Αλλά ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Θα το μάθουμε γιατί από κάποιον θα ξεφύγει.

ange-ta said...

Φρίκη! Από το κακό στο χειρότερο, το λέω και στενοχωριέμαι. Υστερα σου λένε ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αλλά αν κάποιος θέλει να επενδύσει για να μορφωθούμε καλλίτερα εμείς οι Ελληνες, δεν κάνει καμμία προσπάθεια να γίνει χορηγός για Βιβλία? Αλλά άσε, δεν πουλάει!

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

ange-ta
Φοβάμαι πως τελικά το βιβλίο είναι ο φτωχός συγγενής στη χώρα μας. Ούτε απεργία δεν σηκώνει η κατάσταση. (Γέλια). Και να σκεφτεί κανείς ότι ένα σωρό πολιτικοί γράφουν βιβλία για να θεωρηθούν επίσης συγγραφείς. Ή κάνω λάθος;

Anonymous said...

αισθάνομαι αηδία διαβάζωντας αυτο το ποστ. Ήμουν από πολύ φτωχή οικογένεια και χωρίς την βιβλιοθήκη που έτυχε να βρίσκεται πλάι στο σχολείο θα ήμουν τυφλός. (Ίσως γι αυτό μου έχει μείνει απωθημένο και σήμερα έχω πάνω από 5000 βιβλία.) Ξέρω ίσως τι σημαίνει βιβλιοθήκη περισσότερο από πολλούς άλλους και γι αυτό αηδιάζω έτσι.

Να χαιρόμαστε τον πολιτισμό μας.

So_Far said...

Για το ΙΚΑ, δεν έχω παρά να προσθέσω αυτό: το Ι= σημαίνει Ίδρυμα. Από ό,τι φαίνεται πολλοί εκεί μέσα έχουν τη λογική του τροφίμου ιδρύματος.
Για τις βιβλιοθήκες, άλλο ένα έγκλημα ακόμα στον περίφημο πολιτισμό μας. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν μόνο 28, πίστευα ότι υπάρχουν περισσότερες. Αλλά πού να χωρέσουν; Αφήνουν χώρο τα άλλα "πολιτιστικά κέντρα" που έχουμε; Ας κάνουν έτσι, αν νομίζουν ότι είναι σωστό και δέον. Μετά ας φρίττουν που βλέπουν τα παιδιά σε τέτοια χάλια ή όταν διαβάζουν έρευνες για το περιεχόμενο και την ποιότητα του λόγου τους ή για τις αξίες τους. Γιατί μετανοιώνω που ζω σε αυτή τη χώρα;

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

basileios
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη. Κι εγώ από τη δανειστική βιβλιοθήκη πήρα πολλά από τα πρώτα μου ... μαθήματα.

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

so far
Γιατί μετανιώνω που ζω σ' αυτή τη χώρα;
Δεν έχω ζήσει σε άλλη χώρα αλλά πιστέυω ότι δεν μπορεί στις άλλες χώρες του δυτικού πολιτισμού τα πράγματα να είναι χειρότερα!
Δεν πιστεύω ότι πουθενά θα είναι απόλυτα καλά αλλά σίγουρα θα υπάρχουν δυνατότητες τουλάχιστον αντίδρασης που εδώ δεν έχουμε.

ange-ta said...

Α, ναι αυτή είναι και η δική μου απορία, πότε προλαβαίνουν οι πολιτικοί να γράφουν, όλες αυτές τις φλυαρίες? Αν σκεφτείς και τις ώρες που χάνουν στα παράθυρα...
Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι ούτε διαβάζουν, ούτε σκέφτονται. Ας μην το γενικεύουμε όμως, αν και πιστεύω, ότι δεν υπάρχουν οράματα για ένα καλλίτερο κόσμο.

ange-ta said...

Μυθιστορήματα 10 τον μήνα, είναι εύκολο, άλλα βιβλία όμως δεν διαβάζονται γρήγορα. Τον Κούντερα δεν το πάω και πολύ. Με παίρνει ο ύπνος.