Το γραψιμο ειναι η καλυτερη μορφη επικοινωνιας μετα τον ερωτα

σκεψεις, συνεντευξεις και κειμενα

Wednesday, October 11, 2006

Περί συγγραφής...

"Υπάρχουν τρεις κανόνες για τη συγγραφή ενός (επιτυχημένου) μυθιστορήματος. Δυστυχώς δεν τους ξέρει κανείς!"
Σώμερσετ Μωμ

16 comments:

NIKH said...

Τότε γιατί είναι μόνο τρεις;

Unknown said...

Καλημέρα :Ο)
Χα, υπάρχει κι άλλος ένας (μεταγενέστερος κανόνας) που ισχύει όμως για την απλή συγγραφή:
"Ξεκίνα να γράφεις απ' την αρχή. Γράφε, γράφε, γράφε μέχρι να τελειώσεις. Μετά βάλε τελεία".
Δεν θυμάμαι όμως ποιός το είπε...

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

nikh
Έχεις δίκιο. Γιατί να είναι μόνο τρεις; Προσωπικά έχω ανακαλύψει πολύ περισσότερους από τον Μωμ. Μπορεί και είκοσι! Το κακό μαζί μου είναι ότι όταν θέλω ν' αρχίσω να γράφω τους... ξεχνάω. Και κάθε φορά ψάχνω να τους βρω φτου κι απ' την αρχή! Είμαι ή δεν είμαι χειρότερη απ' τον Μωμ;

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

simon says
Δεν μπορώ να πω ποιός το είπε, μπορώ όμως να πω ποιός... δεν το είπε. Η Τόνυ Μόρισον. Αν θυμάμαι καλά λέει ότι ξεκινάει πάντα απ' το τέλος. Αν δεν γνωρίζει το τέλος της ιστορίας της δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Anonymous said...

μου θυμίσατε συνειρμικά το τσιτάτο "There are three kinds of people in this world: Those who can count and those who can't"

scalidi said...

Πολύ ωραίο. Μ' αρέσει που αναρωτιέστε πάντα για τη γραφή, αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για κάποιον που γράφει...

Unknown said...

Πράγματι, αυτό περίπου λένε όλοι οι τεχνίτες. Και μάλλον έχουν δίκιο γιατί αυτό ισχύει για τα πάντα.
:Ο)

mamaloukas said...

Καλησπέρα. φαντάζομαι θα κρατάτε αποκόματα (όπως οι περισσότεροι συγγραφείς) γύρω από το θέμα "περί συγγραφής". πριν από χρόνια ένας έλληνας είχε βγάλει σ' ένα βιβλίο τέτοια αποκόματα που μάζευε μια ζωή. με κάθε επιφύλαξη νομίζω ότι ήταν ο Λεονάρδος. θυμάστε; Γνωρίζετε; Δεν έχω ιδέα ποιος είναι ο τίτλος.
(κάτι αντίστοιχο είχα ποστάρει κι εγώ πριν από λίγες μέρες)
χαιρετώ

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

basileios
Αν και δεν είμαι των τσιτάτων και των αποφθεγμάτων ούτε των παροιμιών εντούτοις μου βγαίνουν χωρίς να το θέλω καμιά φορά όσα μου έχουν σφηνωθεί και δεν μπορώ να τα διώξω. Περισσότερο για να διασκεδάζω... ανατρέποντάς τα. Αν μπορώ!

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

scalidi
Ναι Σταυρούλα μου, αναρωτιέμαι. Και πολλές φορές αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι γιατί να αναρωτιέμαι και πάει λέγοντας.

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

simon
Ισχύει;

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

mamaloukas
Καλωσορίσατε συνάδελφε στο έγκλημα. Morire da scrivere! O vivere per scrivere.
Λυπάμαι που δεν έχω τέτοια αποκόμματα. Γενικά δεν μαζεύω πράγματα. Ό,τι θυμάμαι. Δουλεύω πολύ από μνήμης. Ποτέ μου δεν έχω καταφέρει να έχω μαζί μου χαρτί και μολύβι όταν χρειάζεται. Ακόμη και η βιβλιοθήκη μου είναι πολύ αναστατωμένη που δεν μπορώ πια να βρω ούτε τα δικά μου βιβλία. Δεν ξέρω πώς τα έχω καταφέρει.

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

Ωστόσο για το βιβλίο με σημειώσεις περί μυθιστορήματος απ' ότι μπορώ να θυμηθώ έχετε δίκιο για τον Λεονάρδο. Δεν είναι όμως πρόσφατο. Και νομίζω έχει μαζέψει γνώμες διαφόρων συγγραφέων. Και ο Ζήρας έχει εκδόσει ένα τέτοιο βιβλίο που έχει ενδιαφέρον.

Unknown said...

Ισχύει με τον ίδιο τρόπο που ισχύει κι ο τσελεμεντές. Σε βοηθάει να φτιάξεις ένα φαγητό που τρώγεται. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τα χούγια του μέσα στη κουζίνα.
Μέσα στις κουζίνες όμως υπάρχουν και μυστικά. Το μεγαλύτερο μυστικό έχει σχέση με το ότι οι πιο πολύ αγαπάμε το "φαγητό της μαμάς". Κι αυτό γιατί στο φαγητό της κρύβει κι ένα κομμάτι απο την αγάπη της.

Και για να απαντήσω. Τελικά συμβαίνει αυτό που είπες λίγο πιο πάνω. Όλα ισχύουν μέχρι να ανατραπούν. Όλα εκτός απ' το "φαγητό της μαμάς".

Καλημέρα
:Ο)

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

simon
Είναι τόσο γλυκό αυτό που γράφεις για το "φαγητό της μαμάς" που θα 'θελα πολύ να το πιστέψω. Απ' την πλευρά της μαμάς δεν είμαι σίγουρη ότι πάντα υπάρχει αλλά απ' την μεριά των παιδιών ναι, υπάρχει γιατί το θέλουμε. Σχεδόν δεν μπορούμε χωρίς αυτό!

Anonymous said...

Το τσιτάτο του basileios μου θύμισε το τσιτάτο του παππού μου:
"Για να είσαι καλός στα μα8ήματα χρειάζονται τρία πράγματα: διάβασμα, διάβασμα κ διαβασμα."
Ακούγεται απλώς γελοίο, όμως ειναι απο εκείνες τις ατάκες που κρύβουν απλές αλήθειες. Εν προκειμένω, δεν υπαινίσσομαι παρά ότι το μυστικό είναι η δουλεία: Αν δεν περάσεις ατελείωτες ώρες γράφοντας, σχίζοντας κ ξαναγράφοντας, δεν θα δεις αποτέλεσμα...
(Κ πάλι βέβαια, η συγκεκριμένη συνθήκη είναι δυστυχώς αναγκαία μα όχι ικανή...)