Το γραψιμο ειναι η καλυτερη μορφη επικοινωνιας μετα τον ερωτα

σκεψεις, συνεντευξεις και κειμενα

Thursday, October 19, 2006

ΤΑ ΝΕΑ και οι bloggers

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ χτες και το αναδημοσιεύω. Σιγά σιγά τα ΜΜΕ, το ένα μετά το άλλο, ανακαλύπτουν τα blogs και τα μπλογκομυθιστορήματα. Τα καλωσορίζουμε στην παρέα.

"Οι Sergios, Ανδρομέδα, Reader's diggest, Simon, 4oceans, So far, είναι λίγα μόνον ονόματα της πολυάριθμης παρέας που μπαινοβγαίνει σε blog στο Διαδίκτυο και με τις παρατηρήσεις, τα σχόλια, τη σύμφωνη ή την αντίθετη γνώμη συμμετέχουν κατά κάποιον τρόπο στη συγγραφή ενός ελληνικού ηλεκτρονικού μυθιστορήματος. Το blog της συγγραφέως Λείας Βιτάλη έχει δεχθεί κάπου 4.500 επισκέψεις, από τότε (24 Ιουνίου) που το «ανέβασε» στο Ίντερνετ. «Η ανάγκη μου να έχω παρέα στο γράψιμο με ώθησε να δημιουργήσω το blog». Δεν είχε περάσει καιρός που τελείωσε το πρόσφατο βιβλίο της «Ιερή παγίδα - Το απόκρυφο χρονικό της Κωνσταντινούπολης» (Εκδ. Πατάκης). «Σκέφτηκα: Δεν μπορώ άλλο να είμαι κλεισμένη σε τέσσερις τοίχους και να γράφω», λέει η συγγραφέας.

Είχε ήδη την αφορμή για το μυθιστόρημα που ζυμώνεται ηλεκτρονικά τους τελευταίους τρεις μήνες: την είδηση ότι τρεις ανήλικοι Τσιγγάνοι 14, 8 και 7 ετών σκότωσαν μια ηλικιωμένη για μερικά ευρώ. «Το ζητούμενο για εμένα δεν ήταν αυτό καθαυτό το γεγονός. Δεν με ενδιαφέρει να καταγράψω μια ιστορία για μια υπόθεση που ακόμη δεν έχει εκδικαστεί. Γράφω, άλλωστε, πως τρία παιδιά κατηγορούνται ότι σκότωσαν. Δεν υπάρχει δεδικασμένο».

Στο blog της, η Λεία Βιτάλη κρατά σημειώσεις και στην ιστορία της χρησιμοποιεί αφηγητή. «Καταθέτω σκέψεις. Και οι επισκέπτες κάνουν τα σχόλια, τις παρατηρήσεις τους. Πολλές φορές δίνουν πληροφορίες στα ξαφνικά. Υπάρχει κάποιος που, όταν διάβασε ότι θα ασχοληθώ στο μυθιστόρημα με τους Ρομ, μου έστειλε ολόκληρο σύγγραμμα για εκείνους». Ένας άλλος στις 7 το πρωί ήταν ήδη ξύπνιος και κατέθετε παρατηρήσεις στο blog.

Εκείνη, πάλι, δεν παραβλέπει τα σχόλια, αν και θεωρεί πως ο συγγραφέας πρέπει να ακολουθεί αυτό που έχει στο μυαλό του. «Αλλά ένα σχόλιο μπορεί να είναι διεγερτικό και να σε οδηγήσει σε μια κατεύθυνση που δεν έβλεπες έως εκείνη τη στιγμή».

Φαίνεται πως - όπως και ο Στίβεν Κινγκ, που γράφει πλέον τα μυθιστορήματά του στο Ίντερνετ - η παρέα των συγγραφέων που προτιμούν τη διαδικτυακή γραφή έχει αρκετά μέλη και στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο Νίκος Βλαντής «εξέδωσε» στο Ίντερνετ το βιβλίο «www. tospitimas.gr». Ο χρήστης μπορούσε να διαβάσει τα βιογραφικά των ηρώων, να παρακολουθεί την εξέλιξη ακόμα και να την αλλάζει. Το άυλο βιβλίο απέκτησε υπόσταση από τις Εκδόσεις Περίπλους. «Το Ίντερνετ δεν αντικαθιστά την ανάγνωση αλλά, αντίθετα, κεντρίζει το ενδιαφέρον του χρήστη ώστε να διαβάσει το μυθιστόρημα», είπε στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Βλαντής.

Ο Σέρβος συγγραφέας Μίλοραντ Πάβιτς, μιλώντας στα «ΝΕΑ», το επικροτούσε (άλλωστε και ο ίδιος το εφαρμόζει): «Ένα βιβλίο πρέπει να έχει πολλές δυνατότητες ανάγνωσης, αφού η ίδια η ανθρώπινη σκέψη απλώνεται σε όλες τις κατευθύνσεις. Η λογοτεχνία που χρησιμοποιεί την φιλολογική γλώσσα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί»".

10 comments:

Unknown said...

Καλησπέρα Λεία.
Μεγάλωσε η παρέα.
:Ο)

ange-ta said...

Θα έλεγα, ότι δεν είναι καθόλου κακή η προσέγγιση του ιστού! Λείπει όμως ένα κομμάτι του. Η γνώση σε όλες τις κατευθύνσεις, από λογοτεχνία - ποίηση, που μάλλον κυριαρχεί, μέχρι ιστορία, κβαντομηχανική, βιολογία. Πιστεύω, ότι ο καθένας καταθέτει με περισσή αγάπη αυτά που γνωρίζει και η όλη παρέα αποκτά μία συνοχή. Βέβαια υπάρχουν και οι ξεκάρφωτοι, αλλά τι να κάνεις, για να φτιάξεις ένα πουλόβερ θα πετάξεις και μαλλί. Σκέφτομαι, ότι σου τρώω το πολύτιμο χρόνο σου. σόρρυ καλή μου, που τόσο τρυφερά λές και εσύ.

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

simon
Καλώς τον. Η παρέα, εφόσον είναι καλή, καλά κάνει και μεγαλώνει. Τι νέα από Θεσσαλονίκη; Όλα καλά;

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

ange-ta
Δεν μου τρως χρόνο. Ούτε να το σκέφτεσαι. Μου κάνεις καλή συντροφιά και τα λες σωστά. Το συγκεκριμένο κομμάτι επικεντρώθηκε στα μυθιστορήματα, φαντάζομαι άλλα κομμάτια θα αναφερθούν και στις άλλες δραστηριότητες της μπλογκόσφαιρας.

Unknown said...

Καλημέρα.
Όλα καλά. Σ' ευχαριστώ.
Και... "προσεχώς καλύτερα" που λέει κι ο Ζήκος.
Καλό διήμερο.
:Ο)

@angeta
Ορίστε κι ένα ενδιαφέρον μπλογκ από μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων.
http://chania-astro.blogspot.com/

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

simon
Kαλό διήμερο επίσης.

Anonymous said...

+


Μια ...καθυστερημένη καλησπέρα και από εμένα, που λόγοι υγείας με κράτησαν μακρυά σας για έναν ολόκληρο μήνα.
Είμαι εντυπωσιασμένη με την όλη εξέλιξη της ιστορίας του Βασίλη, για δύο λογους. Για την πρωτοτυπία της σταδιακής περιγραφής αφ΄ενός και την επικοινωνια με τον αναγνώστη, ο οποίος έχει την αίσθηση ότι συμμετέχει ενεργά στη σταδιακή εξέλιξη αφ' ετέρου.
Τέλος, χαίρομαι ιδιαίτερα που μεγαλώνει η παρέα μας και "συζητάμε" με αξιόλογα άτομα

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

4 oceans
Ελπίζω να είναι περαστικά και να είσαι πάλι δυνατή. Κι εγώ χαίρομαι πολύ που μεγαλώνει η παρέα και μπορούμε να συζητάμε ενδιαφέροντα πράγματα. Η ιστορία του Βασίλη εξελλίσσεται λίγο διαφορετικά απ' ό,τι το είχα αποφασίσει στην αρχή αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα, ρευστά κι αυτό είναι το ενδιαφέρον νομίζω.

scalidi said...

Μπράβο σας Λεία, είναι τολμηρό το εγχείρημά σας και σας χρειάζεται δύναμη, γερό στομάχι, εξασκημένη κριτική ικανότητα στα άκρα, λογοτεχνικό κριτήριο υψηλό. Δεν έχετε ανάγκη τα πάτε περίφημα

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

scalidi
Τις ευχαριστίες μου Σταυρούλα. Δεν ξέρω αν όλα αυτά ανταποκρίνονται στις πραγματιοκές μου δυνατότητες. Απλώς ελπίζω να πάνε όλα καλά. Θα δούμε.